8 preprostih nasvetov za zdravo življenje

Včasih so rekli: jabolko na dan odžene zdravnika stran. Danes, v hektičnem svetu, v katerem živimo, pa je za zdravo življenje žal potrebno narediti več. Pomanjkanje spanja, nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, vsakdanji stres pač zahtevajo svoj dolg. Želite to spremeniti? Potem ne zamudite naših odličnih 8 nasvetov za bolj zdravo življenje. Še več koristnih napotkov pa najdete na spletni strani Nasveti.net. Vabljeni k branju!

1. Prenehajte s kajenjem. Čeprav boste rekli, da si prižgete cigareto le občasno, s tem svojemu telesu delate neverjetno škodo. Cigaretni dim ubija, zato čimprej opustite to nezdravo razvado.

2. Jejte čokolado. Ste presenečeni? Verjemite ali ne, uživate lahko prav v vsaki hrani, ki jo imate radi, a pri tem morate biti zmerni. Bistvo zdravega načina prehranjevanja je namreč tudi v tem, da se vsake toliko časa pregrešite.

Čokolada

3. Odpovejte se solariju. Umetno obarvana koža je lahko vaša smrt. Z raziskavami so dokazali, da imajo ljudje, ki se sončijo v solariju, kar dva- do trikrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom kože. Če to ni zadosten razlog, da odpoveste naslednji obisk v studiu umetnega sonca, pa naj vam ob tem zaupamo še naslednje dejstvo. Preveč sončenja (naravnega ali umetnega) vodi do nastanka prezgodnjih gubic in gub.

4. Pozanimajte se o pomembnih številkah. Obiščite zdravnika, ki naj vam izmeri vrednost slabega holesterola in krvnega sladkorja. Te vrednosti redno spremljajte, na ta način boste naredili zelo veliko za svoje zdravje. Če vrednosti niso ustrezne, pravočasno ukrepajte!

5. Redno se gibajte. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 minut gibanja na dan, petkrat na teden. S tem seveda ne mislijo, da se morate poslužiti kakšnega napornega treninga (čeprav vam tudi ta ne bo škodil), dovolj bo tudi zmerno gibanje, kot je na primer hitra hoja.

6. Zamenjajte kavo za čaj. Zeleni čaj je pravo bogastvo antioksidantov, ki uničujejo proste radikale, ki povzročajo različne bolezni in prezgodnje staranje. Prav tako boste s pitjem zelenega čaje lažje nadzorovali zdravo telesno težo, zato si le privoščite skodelico ali dve tega napitka na dan.

Zeleni čaj

7. Recite ne gaziranim pijačam. Le-te so pravo bogastvo tekočih kalorij, ki bodo pokvarile prav vsako dieto. Poleg tega pa so polne različnih aditivov, zato vam svetujemo, da se jim popolnoma odrečete.

8. Poskrbite za redne letne zdravstvene preglede. S tem mislimo na redno pregledovanje dojk, jemanje brisa in podobno. Na ta način lahko zdravniki že zelo zgodaj odkrijejo raka ter vam s primernim posegom ohranijo življenje.