Kako izbrati ustrezen strešni kovček?

Strešni kovček

Z ustrezno izbranim strešnim kovčkom si lahko na najboljši in najpreprostejši način povečate uporabno prostornost svojega prevoznega sredstva. Vanj lahko shranite zelo veliko prtljage, za katero drugje ni prostora, še zlasti smučarsko opremo, na primer smuči.

Če ravnokar razmišljate o nakupu novega strešnega kovčka, pred vami vsekakor ni ravno najenostavnejša naloga. Dobro bo treba razmisliti o ustreznem kovčku za vaše vozilo. Najprej boste morali izločiti slabo ponudbo, kar boste hitro naredili, če boste pod drobnogled vzeli samo specializirane prodajalne s tovrstno opremo.

Odlično izbran strešni kovček ne bo omogočal le povečave prostora, temveč bo vašo opremo še učinkovito zaščitil – tako pred vremenskimi vplivi kot nepridipravi.

Glavne razlike med strešnimi kovčki

Dandanes je ponudba strešnih kovčkov izjemno pestra. Tako v fizičnih kot spletnih prodajalnah so vam na voljo kovčki vseh mogočih oblik, prostornin, velikosti in zmogljivosti. Ker boste poleg njih praviloma lahko kupili ustrezne nastavke, vam bo to omogočalo, da boste izbrani kovček lahko preprosto namestili na katero koli znamko in model vozila.

Strešni kovček Thule Force XT L
Strešni kovček Thule Force XT L (Extremevital.com)

Razlika med kovčki se vsekakor kaže tudi v ceni, ki ni odvisna samo od proizvajalca, temveč tudi od drugih dejavnikov, na primer prostornine. Za kovček s 390-imi litri je povprečen razpon cene med 180 in 700 evri.

Dobre karakteristike kovčka

Pri izbiri strešnega kovčka bodite zlasti pozorni na izdelavo in kompaktnost, pri čemer vam v največji meri lahko pomagajo strokovno podkovani prodajalci. Upoštevajte še uporabnost, vodotesnost, odpornost na nizke temperature in na samo varnost.

Strešni kovček Thule Touring M
Strešni kovček Thule Touring M (Extremevital.com)

Poskrbite, da bo montaža izbranega kovčka preprosta in hitra. Kovček se mora prav tako dobro prilagajati vzdolžnim pomičnim sistemom za pritrditev. Izberite kovček premišljene oblike, ki vam bo omogočala optimalno izrabo prostornine. Na vozilo montirajte kovček, ki ne bo pretežak – 12 kilogramski kovček je že lahko dobra izbira, ker vam bo omogočal preprosto in lahkotno pritrditev.

Pozornost namenite kovčkom, ki imajo v notranjosti serijsko vgrajeno LED osvetlitev, in takšnim, ki vam ponujajo nekaj letno garancijo, na primer vsaj pet.

Dobrodošla pomoč izkušenega svetovalca

Tudi pri nakupu strešnega kovčka ne verjemite vsega, kar vam ponuja trg. Izkazalo se je, da vsi proizvajalci niso najbolj pošteni, saj so razni testi pokazali, da kovčki npr. ne ponujajo takšne prostornine, kot vam jo obljubljajo proizvajalci. Še zlasti zato je torej najbolje nakupovati na preverjenih mestih, kjer si zagotovite strokovno pomoč za svetovanje in nakup kakovostnega kovčka.

Strešni kovček Thule Motion XT L
Strešni kovček Thule Motion XT L (Extremevital.com)

Veliko dobrih nasvetov vam je na voljo tudi na različnih spletnih portalih in forumih, kjer si mnenja o uporabi izdelkov izmenjujejo uporabniki. Pri brskanju boste verjetno prišli do nasveta, da je izbira strešnega kovčka proizvajalca Thule ena od boljših v tem hipu. Še zlasti priljubljen je Thulejev strešni kovček z oznako Motion Sport.