7 razlogov za nakup cestnega kolesa

Kolesarka na cestnem kolesu

V zadnjih letih se je priljubljenost cestnega kolesarstva izjemno povečala. Mnogi so z njim odkrili svoj nov hobi, a ne samo zaradi odlične oblike sproščanja. Cestno kolesarjenje namreč ponuja še cel kup drugih koristi. Med drugim lahko pomaga pri preprečevanju nekaterih bolezni, odpravljanju stresa in izgubljanju maščobe.

Lahko rečemo, da je ta vrsta športa primerna za vsakogar – za otroke, odrasle in starejše. V nadaljevanju izpostavljamo šest ključnih razlogov, zakaj se verjetno tudi vam splača izbrati cestno kolo in se pričeti ukvarjati s cestnim kolesarjenjem.

1. Lahko kolo

V primerjavi z drugimi vrstami koles so cestna kolesa praviloma lažja. Medtem ko dirkalno kolo tehta okoli 8 kilogramov, povprečno gorsko kolo tehta okoli 12 kilogramov.

Moško cestno kolo Scott Speedster 10 (2023)
Moško cestno kolo Scott Speedster 10 — Extreme Vital

Glede na težo cestno kolo uporabniku ponuja lahkotnejši občutek. Posledično lahko kolesar potuje hitreje in z večjo učinkovitostjo. Za premikanje lažjega okvirja kolesa je namreč potrebno manj energije.

2. Je aerodinamično

Cestno kolo je izdelano tako, da ponuja okretnost in hitrost. Eden od razlogov za to je njegova aerodinamična zasnova. Položaj, ki ga zavzamete na cestnem kolesu, vas prisili, da ste še bolj aerodinamični. Kolo se zato sooča z manjšim zračnim uporom.

Cestna kolesa se torej lahko poganjajo precej hitreje in lažje. Ozek okvir in nizka teža zagotavljata učinkovito manevriranje, zlasti ko želite pridobiti na hitrosti.

3. Lažji vzpon in manjši upor

Ena od večjih prednosti cestnega kolesa je tudi ta, da vam omogoča precej lažje vzpenjanje po hribu. Lažji okvir kolesa namreč omogoča, da zlahka kljubujete gravitaciji in se lažje pomikate v klanec.

Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport (2023)
Žensko cestno kolo Specialized Roubaix Sport — Extreme Vital

Aerodinamična oblika cestnega kolesa pa še zdaleč ni edini razlog, zakaj se kolo sooča z bistveno manjšim uporom kot druge vrste koles. Ker imajo njegove ozke pnevmatike manj stika s tlemi, prihaja tudi do precej manj trenja.

4. Manj vzdrževanja

Ker je manj verjetno, da se boste s cestnim kolesom vozili po blatnem gorskem terenu, je njegovo vzdrževanje bistveno enostavnejše. Cestno kolo ne »zbira« umazanije in blata kot druga kolesa, saj se praviloma vozi po cestah in pločnikih, ki so na splošno čistejši.

To pomeni, da vam cestnega kolesa ne bo treba čistiti vsakič, ko se boste z njim vrnili domov. Tudi njegove komponente boste zaradi obrabe praviloma menjali kasneje kot pri drugih kolesih.

5. Hitreje skozi ovinke

Ozke pnevmatike cestnemu kolesu zagotavljajo, da lažje dosega višje hitrosti. Z njim tudi lažje vozite skozi ožje ovinke, kjer vam torej ne bo treba v tolikšni meri upočasniti.

6. Kardio prednosti

Cestno kolesarjenje je prava izbira tudi v primeru, če si želite izboljšati svoje kardio zdravje. Ker pri vožnji z njim lahko dosegate višje hitrosti, je to dober način za povečevanje srčnega utripa. Ves čas imate nadzor nad celotnim režimom vadbe, saj lahko poljubno spreminjate hitrost vožnje.

Moško cestno kolo Giant Propel Advanced 1 (2023)
Moško cestno kolo Giant Propel Advanced 1 — Extreme Vital

Cestno kolesarjenje predstavlja tudi odlično vadbo za sklepe. Zavedati pa se morate, da je izbira primernega cestnega kolesa ključna. Uporaba prevelikega ali premajhnega kolesa namreč lahko povzroči prekomerno obremenitev kosti in mišic.

7. Odlična izbira za daljše vožnje

Glede na že omenjene lastnosti lahko sklepate, da so cestna kolesa lahko odlična izbira tudi za nekoliko daljše vožnje oziroma potovanja. K temu najbolj pripomorejo teža, majhen zračni upor in aerodinamična oblika kolesa.

Ne samo, da s cestnim kolesom lahko bistveno hitreje dosežete višjo hitrost in torej hitreje prispete na zastavljeni cilj, z njegovo pomočjo boste ob tem lahko porabili manj energije in prišli precej dlje.