Katero kolo je primerno za različne terene?

Kolo za različne terene

Ljubitelji kolesarjenja se razlikujejo po svoji zagnanosti do te vrste rekreacije, pa tudi po tem, kje in na kakšen način radi kolesarijo. Nekako najmanj težav z izbiro ustrezne vrste kolesa imajo tako imenovani vikend kolesarji, ki se tu in tam odpravijo na kakšen izlet ali pa se večinoma vozijo po mestu.

Kolesarji, ki želijo dvigovati svojo pripravljenost in zbrati nekaj več kilometrov na svoji poti, pa kaj hitro obstanejo pred izbiro. Se bo vozilo zgolj po urejenih asfaltiranih površinah ali morda tudi izven njih? Morda celo pogosteje kot po cesti?

V čem je sploh razlika?

Marsikdo se začudi, ko izve, da sploh obstaja tako veliko vrst koles za različne terene. Nekaterim se ne zdi nič takega s svojim »biciklom« zapeljati malo tu in malo tam. A resni kolesarji, ki na kolesu preživijo nekaj več časa, dobro poznajo te razlike.

Gre tako za varnost kot tudi za udobje pri vožnji. Če je cestno kolo (specialka) odlično za asfaltirane podlage, kjer je zelo lahkotno in hitro, pa se slabše znajde izven urejenih poti. Kaj hitro zmanjka oprijema, pride do padca, da o neudobni vožnji in drugih pomanjkljivostih sploh ne govorimo.

Za koga je primerno treking kolo?

Pred desetletji, ko je na trg prišlo gorsko kolo, smo se vsi navduševali nad širokimi plašči in velikim številom prestav, kar pa je kmalu potrebovalo nekaj izboljšav. Vožnja po asfaltu je s takšnim kolesom precej naporna, se pa bolje znajde v naravi, kjer ponudi veliko oprijema in zelo dobrodošlo blaženje pri vožnji po neravnem terenu.

Treking kolo Specialized Sirrus X 4.0 (2023)
Treking kolo Specialized Sirrus X 4.0 — Extreme Vital

Treking kolo je na prvi pogled zelo podobno gorskemu kolesu, le da ima precej ožje plašče, kar omogoča vožnjo po asfaltu z manj napora, obenem pa še vedno nudi dovolj oprijema za kašen kilometer izven urejenih kolesarskih poti. Tudi sprednjih blažilcev navadno ne boste pogrešali, prestav je več kot dovolj, na voljo pa je tudi pester nabor dodatne opreme, katere na gorskem kolesu nismo vajeni.

Komu pa je namenjeno gravel kolo?

Tudi gravel kolo je namenjeno različnim terenom, pri čemer pa gre za večjo podobnost s cestnim kolesom kot z gorskim. To pomeni, da bodo na gravel kolo raje sedli ljubitelji cestnega kolesarstva, ki se na trenutke spogledujejo tudi s kakšno makadamsko potjo.

Gravel kolo Norco Search XR S2 (2023)
Gravel kolo Norco Search XR S2 — Extreme Vital

Prav makadam (gravel) je tisti prehod, kjer se to kolo ne ustraši izziva. Največjo razliko v primerjavi s cestnim kolesom prinašajo širši plašči, drugačna prestavna razmerja in dejstvo, da je na okvir kolesa moč namestiti kar nekaj dodatne opreme.

Na kaj paziti pri nakupu kolesa?

Ko kupujemo novo kolo, se moramo v prvi vrsti zavedati tega, kje se bomo z njim vozili. Seveda ne gre vedno zgolj po naših željah in je potrebno tu in tam kdaj zaviti s poti, vendarle pa gre za vprašanje, ali smo cestni, mestni ali gorski kolesar. Ko je prva dilema rešena, se odpravimo v specializirano trgovino s kolesi in kolesarsko opremo.

Tudi med posameznimi vrstami koles najdemo mnogo različnih modelov, zato nasvet prodajalca ne bo odveč. Pazimo predvsem pri izbiri velikosti kolesa, obročev in pri izbiri dodatne opreme. Ne gledamo samo na ceno, čeprav je tudi ta pomembna. Danes sicer lahko v širokem naboru različnih znamk in vrst koles vsakdo najde nekaj zase po sprejemljivi ceni.