Kje opraviti izpit za čoln?

Tudi vas mika, da bi se lahko med poletnim počitnikovanjem na morju zapeljali do kakšnega samotnega zaliva in uživali na samem, ali pa svoji družini omogočili zabavo s smučanjem na vodi in podobnimi športi? Nakup čolna ni prvo, na kar morate pomisliti. Veliko bolj pomembno je, da znate s čolnom pravilno upravljati, sicer se lahko na morju znajdete v hudih težavah. Ker to vedno predstavlja nevarnost, tako za uporabnike čolna kot druge (plavalce, deskarje, voznike vodnih skuterjev), zakon predpisuje, da morate svojo usposobljenost dokazati z izpitom za voditelja čolna. Ravno spomladi, torej pred »morsko sezono« se za usposabljanje odloči največ ljudi. Kje pa si lahko pridobite izpit?

Ponudniki tečajev za izpit za čoln

Nekoč je bilo izpit za čoln mogoče opraviti mimogrede, brez kakšnega resnega usposabljanja, zaradi česar so mnogi Slovenci izpit opravljali pri sosedih, kjer so bila pravila veliko bolj ohlapna. Danes ni več tako, saj enotni evropski predpisi jasno določajo, kakšne so zahteve in pogoji. Pri nas ponujajo izobraževanja za pridobitev izpita različna podjetja in športna društva, pri katerih predavajo za to visoko usposobljeni predavatelji. Znanje, potrebno za izpit za čoln si lahko pridobite v nekaj dneh. Običajno je mogoče vso snov predelati v petih dneh, odvisno od števila ur predavanj na dan. Seveda pa je za vsak sklop potrebnega kar nekaj učenja, zato ni nič narobe, če se predavanja razporedijo tako, da se jih udeležujete ob vikendih, preko tedna pa se nato učite.

ŠD GibancaV Kranju je kot kakovosten ponudnik znano Športno društvo Gibanca, ki pod svojim okriljem združuje različne ljubitelje aktivnosti na morju, najbolj znani pa so prav po predavanjih za izpit za čoln, po tečajih jadranja in regatnega jadranja. V društvu so izkušeni »morski volkovi«, ki se tudi tekmovalno ukvarjajo z jadranjem, zato ste lahko prepričani, da boste v dobrih rokah. Tečaji, ki potekajo pri njih, so seveda organizirani v sodelovanju s predavatelji in izpitno komisijo, ki jo zagotavlja Uprava RS za pomorstvo. To je tisti organ, ki potrdi vaše znanje oziroma usposobljenost ter vam izda izpit.

Znanje mora biti teoretično in praktično

Izpit za voditelja čolna terja teoretično znanje iz množice področij. Nenazadnje se vam na morju lahko pripeti, da se vam na čolnu pokvari motor čolna, da vas presenetijo tokovi, da morate pluti na področju, kjer je vodnih vozil več, kot bi si želeli, v slabi vidljivosti in podobno. Naučili se boste vseh potrebnih pravil za izogibanje trčenja na morju, pomorske predpise, osnove navigacije, motoroznanstva in meteorologije ter mornarskih del in veščin. Spoznali se boste tudi z mornarskimi vozli, ki vam bodo prišli v praksi še kako prav. Teorija sestavlja nujno potreben del znanja, če želite, pa si ga lahko pred izpitom pridobite tudi v praksi – na jadrnici, skupaj s tečajniki, ki bodo opravljali praktično učenje na tečaju jadranja. Vedeti, kako teorijo uporabiti v praksi, ni nikoli odveč!

Izpit za voditelja čolna sicer lahko opravljajo vsi, ki so dopolnili 16 let starosti, pri večjih čolnih (gliserji in čolni nad 12 metrov) pa je zahtevana starost 18 let. In kako se znanje preveri? Izpit za čoln sestavljata pisni in ustni del pred komisijo, ki jo določa Uprava RS za pomorstvo.