Preprosti nasveti za urejen dom

Ste ob nakupu novega stanovanja ali ob gradnji hiše sanjarili, da bi bil vaš dom videti takšen kot na fotografijah v revijah za arhitekturo in opremljanje? Gotovo je podobna urejenost pogost cilj, a če prostori niso namensko urejeni za fotografiranje, niso nikoli kot na sliki. Dom ni namenjen razstavi in občudovanju. Namenjen je bivanju, kar pomeni, da ne more biti nikoli povsem kot iz škatlice. Uporaba pač prinese svoje! Kljub temu pa lahko poskrbite, da je dom videti urejen, zaradi česar se boste v njem dobro počutili, prav tako pa ne bo zagat, kadar pridejo nenapovedani obiski.

Triki za urejen in pospravljen dom

1. Čistoča tal bistveno vpliva na občutek urejenosti doma. Če ne želite vsak dan sesati, potem  vsekakor velja, da je smiselno vložiti v robotski sesalnik, ki bo vsaj bivalne prostore očistil kar takrat, ko vas ni doma.

2. Zmanjšajte kramo na odlagalnih površinah. Vsaka ravna ploskev hitro postane odlagališče, a če so miza, pult, omarice, police, klubska mizica in podobno založeni, potem je dom videti neurejen ter »natlačen«. Poiščite boljše kotičke za odlaganje stvari!

3. Dodajte zelenje. Dom je hitro videti hladen in neprijazen, če v njem nimate rastlin. Gotovo boste dosegli večjo estetiko, če boste v dnevno sobo postavili veliko lončnico.

4. Uporabite opazne dodatke za dom, a ne pretiravajte s številom. Dom lahko hitro popestrite ter ga naredite bolj privlačnega, če dodate nekaj zanimivih dodatkov. Na klubsko mizico postavite velik okrasni krožnik ali okrasno svečo. Na jedilno mizo postavite opazen svečnik, lončnico ali vazo s cvetjem. Na steno obesite ogledalo z zanimivim okvirjem. Zofo obložite z zanimivimi okrasnimi blazinami. Pazite, da bodo dodatki barvno usklajeni, prav tako pa z njimi ne pretiravajte.

5. Dodajte barve, da vaš dom ne bo tako dolgočasen. V želji po moderni, minimalistični opremi, barve pogosto zanemarimo, a prav te so potrebne za občutek topline. Postavite v svoj dom pisan fotelj ali dodajte preprogo, pa bo vse drugače.

6. Ko kupujete omare za bivalne prostore, izberite takšne brez steklenih vratc. Kadar je omara zaprta le s steklom, se vidi v notranjost, zaradi česar v vitrini običajno pristanejo okrasni predmeti, saj za kaj drugega ni uporabna. Izberite raje vratca, skozi katera se ne vidi, da boste lahko v notranjost zložili čim več stvari, ki jih želite umakniti od pogledov.

7. Imate dovolj sobotnih dopoldnevov, namenjenih pospravljanju? Potem tega razdelite in vsak dan pospravljajte deset minut. V tem času se lahko marsikaj opravi. Enakih deset minut dela naložite tudi drugim družinskim članom, da bo vsakdo prispeval. Tako bo vaš dom vedno urejen, vaši vikendi pa bodo lahko namenjeni čemu bolj prijetnemu.