Menjava olja v avtu – je res potrebna?

Menjava olja v avtu

Motorno olje je tista življenjsko pomembna tekočina v avtomobilu, brez katere vozilo ne bo delovalo tako, kot bi moralo. Olje podmazuje različne premikajoče se dele v vozilu in preprečuje trenje.

V bistvu je tanek oljni film vse, kar ločuje dva kovinska dela v avtomobilu. Omogoča nemoteno drsenje teh delov drug ob drugem. Če tega filma ni, se močno poviša temperatura med dvema kovinskima deloma, pride lahko do tega, da se materiali stopijo, poveča se trenje. Pogovorno pravimo, da motor »zariba«, lahko pa ga tudi raznese.

Menjava olja je zato eno od najbolj pomembnih vzdrževalnih del na vašem avtomobilu, saj omogoča brezhibno delovanje motorja. Poleg tega, da olje maže in čisti notranje dele motorja, obenem tudi zmanjšuje trenje in obrabo, nenazadnje pa preprečuje ogrevanje in tudi korozijo. Ker olje po določenem času postane nečisto, se zmanjša njegova učinkovitost in zato ga je potrebno zamenjati.

Obrabljeno olje zmanjšuje moč motorja in poveča rabo goriva

Oljni filterSčasoma lahko pride tudi do okvare na motorju. Na splošno je to, kako pogosto je potrebno menjati olje, odvisno od tega, na kakšen način vozite in kako star je motor. Strokovnjaki priporočajo menjavo olja na 10.000 – 15.000 prevoženih kilometrov. Ob menjavi olja naj bi se zamenjal tudi oljni filter.

Če ste si pri tem postavili vprašanje: »Katero olje naj uporabim pri menjavi olja?«, potem je odgovor naslednji. Najbolje je upoštevati navodila proizvajalca, ki so zapisana v lastniški knjižici vašega avtomobila. Tam je namreč proizvajalec avtomobila predpisal, katerim specifikacijam mora motorno olje ustrezati, in obenem priporočil določeno znamko olja. Seznam olj, ki jih odobrijo proizvajalci avtomobilov, lahko najdete tudi na spletu.

Med najbolj pomembnimi lastnostmi olja je prav gotovo njegova viskoznost, ki vzdržuje mazivnost delov motorja. Priporočamo pa vam nakup sintetičnih olj, ki se veliko bolj kvalitetno mažejo.

Je redna menjava olja v avtu torej zares potrebna? Seveda!