Kupiti nove ali rabljene avto dele?

Avto deli

Se vam je spet pokvaril avto in ste se odločili, da prihranite nekaj denarja, pokvarjeni avtomobilski del pa kupite sami? Če niste avtomehanik in to počnete prvič, je popolnoma razumljivo, da niste najbolj prepričani vase. Verjetno vas skrbi in ob tem že razmišljate, da bi bilo mogoče nadomestne dele vseeno bolje kupiti pri mehaniku. A vse bolj se sprašujete, če ne bi s samostojnim nakupom vseeno lahko nekaj prihranili.

Avto deli, ki jih kupite pri mehaniku, so zagotovo ustrezni. Z brskanjem za avto deli po spletu pa boste naleteli na nešteto zadetkov in težko bo vedeti, na kaj vse morate paziti in kako kupiti pravi del. Brez skrbi! Na spletu lahko tudi sami kupite povsem ustrezne dele za avto in tako prihranite kar nekaj denarja. Pazite le na oznako delov ter na to, da ne boste kupili rabljenih delov, ampak zares nove.

Zakaj se je pametneje odločiti za nove avto dele?

Novi avto deli znajo biti kar precejšen finančni zalogaj, zato zna biti široka ponudba rabljenih delov po nižjih cenah še posebej mikavna. Vseeno pa rabljeni deli niso najboljša izbira, saj ne morete vedeti, kakšna je njihova dotrajanost. Nemalo kateri serviser vam bo njihovo vgraditev zato gladko zavrnil, saj tudi sam odgovarja za kvaliteto svojega dela.

Novi avto deli

Če ste se vseeno odločili za rabljene avto dele, se pred nakupom prepričajte, da je kos opreme še vedno v res dobrem stanju. Pozanimajte se o njegovi starosti in koliko kilometrov je bilo prevoženih z njim. Priporočljivo je tudi paziti, da lahko kupljene dele vrnete prodajalcu, saj se lahko mimogrede pripeti, da kljub previdnosti kupite napačen del. Vračanje izdelkov pri rabljenih delih pogosto sploh ni mogoče, poleg tega pa morate prodajalcu glede obrabe verjeti na besedo.

Prav zato vam priporočamo, da kupujete le originalne rezervne ali nadomestne dele za avto, saj so ti zagotovo v brezhibnem stanju. Da bi se izognili nakupu napačnega avtomobilskega dela, boste verjetno potrebovali tri stvari, ki vam bodo pomagale izbrati pravšnji kos:

  • številko VIN – to je številka, ki se nanaša točno na vaš avto in jo lahko uporabite pri iskanju pravih avto delov.
  • serijsko številko – včasih je možno, da imajo avto deli svoje serijske številke. Njihovo iskanje zna biti zamudno, vendar ste s pomočjo te številke lahko prepričani, da ste našli točno to, kar ste potrebovali.
  • avtomobilski del za primerjavo – včasih je najboljši način pogledati sliko in dele med seboj primerjati. Pri primerjavi bodite zelo natančni in se po potrebi posvetujte s strokovnjakom.

Avto deli so tu, kaj pa zdaj?

Če imate izkušnje s popravili, se morda dela lahko lotite kar sami. Vendar bodite previdni, saj lahko slaba izvedba povzroči še večje stroške, v najslabšem primeru pa so lahko posledice napačne montaže celo usodne.

V kolikor niste prepričani v svoje sposobnosti, delo raje zaupajte avtomehaniku, ki bo najbolje vedel, kako jih vgraditi. Avto vam bo tako dobro deloval in vas varno pripeljal na cilj, vi pa boste vseeno privarčevali pri nakupu.