3 nasveti za zaščito lesa

Zaščita lesa

Les je vsepovsod okoli nas in nam omogoča, da z njim živimo precej bolj kakovostno in enostavno, kot bi sicer. Enostavno ga je oblikovati in obdelovati, z njim gradimo in ga uporabljamo na veliko področjih. Les je tudi zelo obstojen, a le v primeru, da poskrbimo za njegovo zaščito.

Ta se razlikuje od vrste lesa do tega, ali gre za lesene površine doma oziroma zunaj, kjer so ves čas na udaru spreminjajočih se vremenskih razmer. Vlaga, nizke in visoke temperature, sneg. Nič od tega ni dobro za les, če ni zaščiten. A kako poskrbeti za njegovo dolgoživost?

1. Ne uporabljajte laka na zunanjih površinah

Ko beseda steče o zaščiti lesenih površin, jih večina najprej pomisli na zaščitni lak. Vse v redu in prav, če vemo, na katere površine ga je smiselno nanašati. Za lake velja, da jih ne nanašamo na lesene površine, ki se nahajajo zunaj. In to iz precej enostavnega razloga.

TEKNOS olje za les WOODEX AQUA WOOD OIL
Olje za les WOODEX AQUA WOOD OIL — KIST d.o.o.

Spremembe temperature in ostali vremenski vplivi sčasoma povzročijo, da lak izgubi svojo prožnost, kar ima za posledico drobcene razpoke. In ne, ne gre zgolj za vizualno težavo, pač pa razpoke do lesa prepuščajo vlago. Ta seveda ni najboljša prijateljica lesa, zato za lesene površine zunaj raje uporabimo primerna olja za les.

2. Les pred nanašanjem zaščite temeljito očistimo

Žal nekateri temeljito čiščenje razumejo kot brisanje prahu ali v najboljšem primeru z mokro krpo. Pred nanašanjem zaščite za les ali barve je potrebno les zares dobro očistiti vseh nečistoč. Seveda tudi prah, a hkrati še oluščeno barvo, ki jo je morda potrebno v celoti odstraniti.

TEKNOS olje za les WOODEX
Olje za les WOODEX BIOLEUM in WOODEX HARDWOOD OIL — KIST d.o.o.

Ne pozabimo na maščobe, ki se z leti nekako vedno pojavijo in tudi na druge nečistoče ter nepravilnosti. Po končanem čiščenju (še posebej mokrem) počakamo, da se površina povsem posuši, preden nadaljujemo.

3. Pred pričetkom se vedno posvetujemo

Domači mojstri vedno vemo vse in ne potrebujemo nikakršnih nasvetov. Takšno razmišljanje je seveda napačno in še kako nam je lahko kasneje žal zapravljenega časa in denarja. Če nismo prepričani, za kateri les gre in katero vrsto zaščite uporabiti, se vedno posvetujemo s strokovnjakom.

TEKNOS olje za les WOODEX WOOD OIL
Olje za les WOODEX WOOD OIL — KIST d.o.o.

Tega bomo našli v vsaki trgovini z barvami in zaščitnimi premazi za les, je pa ključnega pomena, da imamo pri sebi kakšen vzorec ali pa vsaj znamo navesti vrsto lesa ter povedati, pod kakšnimi obremenitvami se nahaja. Je ta površina zunanja, notranja, gre za pohištvo, otroška igrala ali nekaj povsem drugega? Strokovno podkovan prodajalec nam bo zagotovo znal priporočiti ustrezen premaz za les.