Spoznavamo brenkala: balalajka, banjo, bouzouki

Svet glasbe je prečudovit in nam ponuja nešteto lepih skladb in melodij. K sreči je pester tudi na področju različnih glasbil, zato lahko danes prisluhnemo brenkalom, klaviaturam, tolkalom, pihalom in trobilom vseh vrst, oblik in zvokov. Danes se bomo posvetili brenkalom.

Tako je, tja sodijo tudi kitare, a o teh vemo že praktično vse. Med brenkala pa sodi še kar nekaj drugih glasbil, ki pa jih morda ne poznamo najbolje. Ste že slišali za balalajko, banjo in bouzouki? Verjetno ne velikokrat, zato pa bomo danes vstopili prav v svet omenjenih glasbil.

Kam po brenkala? V glasbeno trgovino Symphony International.

Balalajka je ljudsko glasbilo

Balalajka je brenkalo, ki izhaja iz Rusije in velja za tradicionalno ljudsko glasbilo. Znano je, da so na samem začetku uporabljali dokaj nenavadne strune na tem brenkalu. Izdelane so bile namreč iz črev. Verjetno se ne sliši najbolj prijetno, zato pa je danes to seveda precej drugače.

Balalajka

Balalajka je glasbilo, na katerem so nameščene tri najlonske ali jeklene strune. Morda ste glasbilo kdaj opazili v katerem izmed filmov z rusko tematiko ali na kakšni kulturni prireditvi. Gre za glasbilo, katerega trup je trikotne oblike, sicer pa poznamo pikolo, prima, sekunda, altovske, basovske in kontrabasovske izvedenke.

Banjo ni samo za vesterne

Banjo je zelo zanimivo in simpatično glasbilo, ki se uvršča med brenkala. Morda ste zanj že večkrat slišali in tudi videli v katerem izmed vesternov, bi pa bila predstava, da gre za glasbilo divjega zahoda, precej zgrešena. Gre namreč za glasbilo, ki izvira z afriškega kontinenta in ima za razliko od balalajke nameščenih 4 do 9 strun.

Banjo

V originalni izvedbi je banjo narejen iz zelo zanimivih in nepričakovanih materialov. Vrat banja je izdelan iz vsem dobro znanega bambusa, medtem ko je preko trupa napeta koža ali pergament, kar glasbilu daje prav poseben in prepoznaven zvok.

Poznate grški bouzouki?

Morda vam bo najlažje, če si za hipec predstavljate mandolino. To glasbilo v naših krajih vidimo pogosteje. Bouzouki je precej podoben mandolini, gre pa za glasbilo, ki prihaja iz Grčije. Zanimivo pri tem glasbilu je, da gre za zelo tradicionalno glasbilo, ki se je prebilo skozi vsa leta modernizacije in je še danes del tudi modernejše grške glasbe.

Bouzouki

V principu gre za lepo oblikovano in okrašeno glasbilo, ki je marsikomu tudi okras v dnevni sobi. Še bolje pa je, če znamo nanj zaigrati. Kot zanimivost dodajmo, da ime glasbila izhaja iz turške besede »bozuk«, ki dejansko pomeni nekaj polomljenega ali spremenjenega. In res ima glasbilo korenine v Turčiji, je pa po prihodu v Grčijo doživelo veliko sprememb, od tod menda tudi izvor imena.