Ko zaradi vožnje pod vplivom drog ostanete brez izpita

Vožnja pod vplivom drog

Brez vozniškega dovoljenja lahko ostanemo na različne načine. Tisti najbolj klasičen je prehitra vožnja, precej odvzemov pa gre tudi na račun vožnje pod vplivom alkohola. Enako ali še bolj nevarno pa je za volan sesti, ko je prišlo do uživanja nedovoljenih drog.

Na seznamu prepovedanih drog in poživil je kar nekaj različnih opiatov, ki vsak zase pri vozniku povzročajo različne posledice, zaradi katerih je vožnja nevarna. Kot alkohol tudi opiati zmanjšujejo odzivnost in zameglijo presojo takrat, ko je to najbolj pomembno.

Kaj storiti po odvzemu vozniškega dovoljenja zaradi drog?

V primeru kontrole in potrjene prisotnosti drog v telesu voznika bo policist odredil odvzem vozniškega dovoljenja in največkrat tudi pridržanje. Sodni postopek na račun tega gre vedno v smer prenehanja veljavnosti vozniške, kljub temu pa morda še ni vse izgubljeno.

Nasvet pravnega strokovnjaka
Za pomoč se obrnite po nasvet pravnega strokovnjaka.

Pravni strokovnjaki, ki to področje do potankosti obvladajo, vam bodo znali podati ustrezne nasvete in vam pomagati vozniško dovoljenje pridobiti nazaj. Več nasvetov in kontakt najdete na spletni strani https://vozniska.si/odvzem-vozniskega-dovoljenja-zaradi-opiatiov/. Če vam je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, je vsekakor smiselno, da se odločite za pravno svetovanje.

Kateri so najpogostejši opiati?

Čeprav morda nekdo uživanje opiatov doživlja zgolj rekreativno in kateri od drog tako tudi reče, pa so posledice vožnje pod vplivom drog za vse enake. Ne zgolj po tem, kako droge vplivajo na takšno osebo, pač pa tudi po samih kaznih, ki so v tem primeru najvišje možne.

Največkrat je med vozniki, ki vozijo pod vplivom opiatov, zaslediti tiste, ki so kadili marihuano, pogost pa je tudi kokain, ki se je precej razširil med populacijo. Tu so še amfetamini, MDMA, ekstazi, nore gobe, LSD in benzodiazepini. In ne pozabite, da kazen sledi tudi v primeru odklonitve strokovnega pregleda.

Kakšen je vpliv drog na vožnjo?

Osebe, ki pod vplivom drog sedejo za volan, se soočajo z različnimi in vedno nevarnimi stanji. V prvi vrsti pride do upočasnitve refleksov, kar je lahko na cesti smrtno nevarno. Poslabšajo se vse motorične funkcije, obenem pa počasi delujejo tudi možgani. Droge vplivajo na čustva in trezno presojo, lahko pride tudi do evforije in takrat takšen voznik meni, da je sposoben vsega, kar si zamisli.

Vpliv drog na sposobnost vožnje
Vpliv drog na sposobnost vožnje je lahko smrtno nevaren.

Kar se spremembe čustev tiče, lahko pride tudi do večje agresivnosti, medtem ko lahko dodatno nevarnost povzročijo še drgetanje, krči in nenadna slabost. Vožnja pod vplivom drog je skrajno nevarna za voznika, sopotnike in druge udeležence v prometu. Ne glede na to, ali gre za drogo, ki deluje pomirjujoče, ali za tisto, ki je kriva za evforijo, v vseh primerih je vpliv na sposobnost vožnje izjemno negativen.