Poganjalec: 5 glavnih razlogov za nakup

Poganjalec

Kako zavezati vezalke, zapeti gumbe, napisati svoje ime in se naučiti voziti kolo. Vse to so veščine, ki se zdijo, ko jih enkrat osvojimo, enostavne, a je njihovo učenje velikokrat pravi izziv in zahteva obilico vaje. Z vsakim osvojenim znanjem se otrok čuti bolj samozavestnega tudi sicer v življenju, osvajanje veščine pa otroka uči vztrajnosti in tega, da je za uspeh potreben trud.

Naučiti se varno voziti kolo ni vedno lahko. Nekateri otroci se morda le usedejo in brez pretirane pomoči že sami krožijo po dvorišču. A večina potrebuje več časa. Mnogo otrok se je učilo voziti kolo s pomočjo pomožnih koles. Danes pa so vse bolj priljubljeni poganjalci na dveh kolesih. Katere so prednosti poganjalcev in zakaj jih priporočajo tudi strokovnjaki?

1. Lažji prehod na kolo s pedali

Največji izziv vožnje s kolesom brez pomoči ni vrtenje pedalov, temveč vzpostavljanje in vzdrževanje ravnotežja na dveh kolesih. Prav to pa je veščina, ki jo otrok razvije na poganjalcu. Tega namreč poznamo tudi pod imenom kolo za ravnotežje, in to ne brez razloga. Kolo s pomožnimi kolesi sicer ponudi izkušnjo poganjanja pedalov, a pri tem otrok ne razvije nadzora nad nagibanjem kolesa.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT — Extreme Vital

Ko otrok preide na svoje prvo otroško kolo brez dodatkov, naenkrat začuti, da se kolo pod njim ne premika zgolj naprej, temveč se tudi nagiba na strani, kar budi neprijeten občutek izgube nadzora. S poganjalcem pa se mali kolesar nauči lovljenja ravnotežja, naslednji korak za tem je le še poganjanje pedal.

2. Širok starostni razpon

Otroci lahko na svoj prvi poganjalec sedejo že pri 18 mesecih. Pomembna je le primerna velikost. Ko otrok sedi na njem, se mora tal dotikati z nekoliko pokrčenimi koleni. Na ta način bo zagotovljen varen občutek tudi ob nagibih na stran, hkrati pa bo omogočena dobra podlaga za poganjanje. Poganjalci so danes na voljo v različnih velikostih, običajno pa imajo tudi nastavljive sedeže, kar pomeni, da rastejo z otrokom in jih ni potrebno menjavati vsako sezono. S tem je naložba v kvaliteten izdelek zares poplačana.

Otroci, ki so že zgodaj suvereni na poganjalcu, se lahko vožnje s kolesom na pedala naučijo že pri štirih letih. Sicer pa naj bi bili poganjalci najprimernejši za otroke do starosti petih oziroma sedmih let. Potem pa je zagotovo že čas za vožnjo s čisto pravim otroškim kolesom.

3. Otroci so pri vožnji bolj samostojni

Ker so poganjalci bolj agilni in prilagodljivi od koles s pomožnimi kolesci, so otroci pri vožnji z njimi bolj samostojni. Bližina tal in nenehen stik stopal s podlago zagotavljata večji nadzor, zato je potrebne manj direktne pomoči staršev in posledično, bolečin v hrbtu. Ker so poganjalci lažje vodljivi, se bo otrok z le nekaj vaje hitro naučil izogniti morebitnim oviram na poti in pravočasnega zaviranja.

4. Vožnja je za otroka bolj zabavna

Iz naštetih razlogov je seveda hitro jasno, da je otroku vožnja s poganjalcem zabavnejša od okornega vodenja kolesa s pomožnimi kolesi. Otroški poganjalec je hkrati bolj vsestranski in odziven ter vodljiv tudi na podlagi, ki ni ravna ali gladka. Otrok se lahko s poganjalcem preizkusi na grbinah v parkih, prilagojenih začetnikom v kolesarstvu.

Otroški poganjalec Cruzee 12
Otroški poganjalec Cruzee 12 — Extreme Vital

Mali vozniki bodo poleg samozavesti in novih prijateljev pridobivali tudi motorične sposobnosti. Zabava, ki jo zagotavlja poganjalec, bo delovala kot motivacija, da si bo otrok želel prosti čas preživljati na prostem, na zraku, proč od takšnih in drugačnih zaslonov.

5. Poganjalci so enostavnejši za transport

Pomembna prednost koles za ravnotežje je tudi njihova lahkost. Dobesedno. Zaradi nižje teže jih lahko hitro pospravimo v prtljažnik avtomobila ali nesemo s seboj na vlak, ko se odpravimo na naslednji izlet. Poganjalci so tako primerni tudi kot prevozno sredstvo, ko se z otroki odpravite v vrtec ali po obveznostih v mesto.