Kako si zagotoviti dovolj energije med vadbo?

Energija med vadbo

Vadba je pomembna za vsakega med nami, saj na ta način ohranjamo primerno telesno pripravljenost in skrbimo za svoj srčno žilni sistem ter zdravje na sploh. Če ste med tistimi, ki vadijo bolj intenzivno, pa dajmo reči kar »trenirajo«, potem zagotovo veste, kako pomembno je, da med vadbo svojemu telesu zagotovite dovolj energije.

S fizičnimi obremenitvami preko meja svojih zmožnosti seveda krepimo svoje telo. Tako mišice kot samo srce, prav tako pa povečujemo telesno pripravljenost oziroma kondicijo. A telo za to potrebuje gorivo in v nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako svoje telo založiti z dovolj energije.

Nahranite svoje telo

Da bo telo pripravljeno na največje napore, mora s seboj na vadbo prinesti tudi dovolj veliko zalogo energije. Hrana je torej zelo pomembna. Paziti pa je potrebno, kakšen je način prehrane in kdaj poteka. Vsekakor pa ni vse zgolj v zajtrku ali kosilu, preden se podate na vadbo.

Energijski gel
Energijski gel Crown Sport Nutrition — VitalGo.si

Pomagajo vam lahko tudi energijski geli Crown Sport Nutrition, s katerimi boste svojemu telesu med vadbo zagotovili takojšen vnos ogljikovih hidratov, aminokislin in elektrolitov. Ti namreč odločilno prispevajo k hidraciji in vzdrževanju glikemičnega indeksa pri intenzivnejših in dolgotrajnih naporih.

Zakaj so energijski geli tako priljubljeni?

Lahko bi rekli, da športniki in rekreativci po energijskih gelih radi posežejo iz različnih razlogov. Eden je vsekakor ta, da so nadvse praktični za transport, saj jih imamo lahko kar v žepku ali torbici na kolesu. Naslednja dobra lastnost omenjenih gelov pa je njihov okus.

Kolesarjenje
Energijski geli so primerni za različne športne aktivnosti.

Ker je na voljo več različnih okusov, tudi takšnih, kot so denimo kokakola, limona in pomaranča, so energijski geli sila priljubljeni. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na bistvo, ki tiči v njihovi edinstveni sestavi. Gel, ki ga boste z lahkoto zaužili kar med vadbo, bo vašemu telesu zelo hitro dostavil hranljive snovi, ki jih tisti hip nujno potrebuje.

Kaj jesti za več energije?

Športniki in rekreativci navadno precej pazijo na svojo prehrano. Le na takšen način namreč lahko vzdržujejo primerno telesno kondicijo in prejmejo dovolj energije za nadaljnjo vadbo. V tem pogledu nikoli, ampak zares nikoli ne smete preskočiti zajtrka. Sezite po kosmičih, mleku ali jogurtu, sladite z medom ali dodajte nekaj jagodičevja.

Kolesarji vam bodo znali povedati, da ne glede na uro, pred treningom ali tekmo vedno pogledajo proti testeninam. Nikakor ne smete pozabiti na vodo in hidracijo telesa, a se hkrati zavedati, da samo voda ne bo dovolj. V njej potrebujete še elektrolite. Sezite raje po katerem od kvalitetnih izotoničnih napitkov in se odpravite novim zmagam naproti.