Materiali v pasivni hiši

Pasivna hiša

Ste pred tem, da si zgradite nov dom? Se odločate med takšnimi in drugačnimi vrstami hiš? Vedno bolj se zavedamo, da na naše zdravje vpliva tudi okolje, v katerem bivamo. Kakovost bivalnega okolja pa seveda še kako določajo materiali, iz katerih je hiša izdelana. Zato sploh ni presenetljivo dejstvo, da vedno bolj narašča zanimanje za ekološke pasivne hiše, ki so v celoti izdelane iz naravnih materialov.

Posebej naj omenimo naravni les, ki ne služi le za gradnjo stavbnih konstrukcij, temveč tudi za toplotno izolacijo, s kakršno se lahko pohvali pasivna hiša. Ena izmed prednosti lesa se skriva v tem, da obenem uravnava še vlažnost zraka. Odlikujejo ga izredno dobre izolacijske lastnosti, zato bo pasivna hiša omogočala tudi visoke stroškovne prihranke.

Brez lesa ne gre tudi v podjetju Rihter d.o.o.

Nič čudnega ni, da je glavni konstrukcijski material v hišah, ki jih zgradi podjetje Rihter d.o.o., vzdolžno lepljen les smreke ali jelše. Podjetje, ki sodi med najpomembnejše graditelje pasivnih hiš v Sloveniji, ga uporablja tako za zunanje in notranje stene kot za izdelavo stropov in ostrešij.

  • Pasivna hiša Rihter 90

Pasivne hiše Rihter so poleg tega še izredno dobro toplotno izolirane in s tem energetsko zelo varčne. Kot izolacijski material se uporablja kamena volna, saj ima dobro toplotno izolativnost, poleg tega pa zagotavlja še visoko požarno odpornost.

Ekološki materiali, ki se jih uporablja za gradnjo pasivnih hiš, imajo številne prednosti. Predvsem je za njih značilna manjša poraba energije, saj porabijo kar 10-krat manj energije kot standardni gradbeni materiali, ki niso naravnega izvora.

Prav zaradi uporabe naravnih materialov ima pasivna hiša zelo nizek okoljski odtis. Lahko se pohvali s tem, da v času “obratovanja” ne bo povzročala velikega onesnaževanja okolja. A to še ni vse. Tudi po koncu svoje življenjske dobe ne bo onesnaževala okolja, saj jo bo lahko zelo preprosto razgraditi ter material ponovno uporabiti.