Kaj je domena in kako jo izbrati?

Domena

Vsak, ki se prične ukvarjati z mislijo, da bi se na internetu predstavil s svojo spletno stranjo, prej ali slej naleti na izraz »domena«. Gre namreč za eno izmed sestavin, ki so nujno potrebne za delovanje spletne strani. Poleg domene boste potrebovali tudi prostor na spletu, ki ga označujemo z izrazom »spletno gostovanje«. O slednjem smo na našem blogu že pisali, in sicer smo predstavili oblike spletnega gostovanja.

Če se torej tudi vi sprašujete, kaj je domena in zakaj jo tako zelo potrebujete, ste se znašli na pravem mestu. Poleg tega vam bomo v današnjem prispevku podali tudi nekaj konkretnih napotkov, na kaj vse morate paziti pri izbiri domene. Zavedati se morate, da vam napačna izbira lahko močno oteži pot do prepoznavnosti, medtem ko boste s skrbno izbrano domeno uporabnike spleta dosegli veliko hitreje. S tem pa seveda tudi prepoznavnost.

Kaj je domena?

Eden izmed načinov, kako obiščete določeno spletno stran, je ta, da naslov strani vpišete v zgornjo vrstico spletnega brskalnika (Chrome, Firefox, Opera ipd.). Pri tem ne naredite nič drugega kot to, da v okence vpišete domeno. Domena je torej naslov, na katerem je posamezna spletna stran dostopna. Sestavljena je iz dveh delov, in sicer iz imena domene ter domenske končnice.

Domene se ločijo po domenskih končnicah, ki jih lahko razvrstimo v tri večje skupine. Med nacionalne uvrščamo .SI, .EU, .HR, .DE, .AT, .FR in številne druge dvočrkovne domene. Med generične spadajo .COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ in nekatere druge. Potem pa so tu še tematske končnice, ki so v bistvu novejše generične. Mednje sodijo končnice .SHOP, .LIFE, .XYZ, .BLOG, .TRAVEL, .AGENCY, .CLUB in mnoge druge.

Domena .COM
Domena .COM je daleč najbolj popularna domena na svetu.

Domenskih končnic je danes ogromno. Največ v Sloveniji jih ponuja registrar NEOSERV.si, pri katerem jih je v tem trenutku mogoče registrirati že več kot 700. Sicer pa je različnih domen še veliko več, prav tako so nekatere na voljo v tujih, nelatiničnih pisavah (npr. v cirilici ali kitajskih pismenkah).

Kako izbrati domeno?

Še zdaleč ni vseeno, katero domeno boste registrirali. Pred registracijo si morate nujno zastaviti naslednja vprašanja:

  • Bo moja spletna stran osebne ali poslovne narave?
  • Kaj točno bo predstavljeno na spletni strani?
  • V katerem jeziku bo spletna stran na voljo? Ali bo morda večjezična?
  • Komu, gledano geografsko, bo spletna stran namenjena?

Najprej se morate odločiti glede domenske končnice. Če imate namen postaviti blog, se lahko odločite za registracijo domene .BLOG. V kolikor pa nameravati postaviti stran v poslovne namene, bo primernejša izbira katere izmed drugih končnic. Predvsem je izbira odvisna od tega, na kateri trg boste s spletno stranjo ciljali. Naj vam navedemo nekaj primerov.

  1. Ciljate na nemški trg. V tem primeru bo vsebina vaše spletne strani v nemškem jeziku. Tako bodo primerno izbiro predstavljale domenske končnice .DE, .EU in .COM.
  2. Ciljate na avstrijski trg. Tudi v tem primeru bo vsebina strani v nemščini. Razlika pa je v tem, da končnica .DE ne bo primerna, temveč bo ustreznejšo izbiro predstavljala končnica .AT. Tudi v tem primeru bi bili primerni končnici .EU ter .COM.
  3. Ciljate na slovenski trg. Brez kakršnega koli pomisleka bo najbolj ustrezna končnica .SI, saj so je domači uporabniki vajeni in ji povsem zaupajo. Lahko bi registrirali tudi .EU ter .COM, morda tudi .NET.
  4. Ciljate na globalni trg. V tem primeru bo vaša spletna stran izdelana v angleškem jeziku. Daleč najboljšo izbiro bo predstavljala domena .COM, ustrezna bo tudi .NET. Zagotovo bo primerna še kakšna tematska domena, ki bo nakazovala na tematiko vaše spletne strani.

Pri spletnih straneh v angleščini imate na voljo zelo pestro ponudbo tematskih domen. Tako je agencijam pisana na kožo končnica .AGENCY, klubom .CLUB, spletnim trgovinam .SHOP, tehnološkim podjetjem .TECH (priljubljena je tudi .IO), strokovnjakom .GURU ali .NINJA in še bi lahko naštevali.

Tematske domene v zadnjih letih zelo hitro pridobivajo na priljubljenosti.

Zdaj pa je čas, da izberete še domensko ime. V primeru, da domeno potrebujete za svoje podjetje, je izbira jasna. Registrirajte domeno, ki bo imela enako ime kot vaše podjetje. Mnenja glede tega, ali je v domensko ime smiselno vključiti še dejavnost, s katero se podjetje ukvarja, so mešana. Izbira je vaša, zavedati pa se morate, da od tega ne boste imeli prednosti, povezanih z uvrstitvami v spletnih iskalnikih (npr. v Google).

Ime domene
Pri izbiri imena domene ni potrebe po kompliciranju.

Mi vam svetujemo, da se raje odločite za kratko ime, ki si ga bodo obiskovalci hitro zapomnili. Tako lahko naslednjič računate na njihov ponovni obisk, morda kar z vpisom domene neposredno v brskalnik. Brez »guglanja«. Izogibajte se tudi šumnikom in številkam v imenu domene. Naj vam bo glavno vodilo, da ne komplicirate po nepotrebnem.

Kje registrirati domeno?

Na koncu vas čaka še registracija domene, ki jo opravite pri katerem izmed registrarjev. Svetujemo vam, da se odločite za slovenskega registrarja, s katerim boste lahko komunicirali v slovenščini. Prednost je tudi v tem, da se na domačega registrarja lahko kadar koli obrnete prek telefona.

Priporočimo vam lahko že omenjenega registrarja NEOSERV.si, ki kot edini v Sloveniji jamči garancijo najnižje cene. In to na več kot 700 različnih domen. Poleg tega podjetje zagotavlja tudi odlično podporo, ki je naročnikom na voljo 24 ur na dan.