Razlike med varilnimi postopki

Varilni postopki

Varjenje je za marsikoga le hobi, za nekatere pa je dober vir dohodka. Glede na to, katero vrsto materialov želimo zvariti, pa tudi glede na debelino materiala in kakovost zvara, ločimo med različnimi varilnimi postopki.

Najbolj osnovni varilni postopki so TIG, MIG in MMA, poleg teh pa se uporabljata še plazemsko in lasersko varjenje. Varilci morajo imeti za določeno vrsto varilnega postopka ustrezno znanje, ki ga pridobivajo na usposabljanjih in izobraževanjih.

Varilni aparati za različne postopke varjenja

MIG, TIG in MMA varilni postopki predstavljajo kar 90 % vsega varjenja v svetu. Glede na to, za kateri postopek varjenja se bomo odločili, lahko izbiramo tudi med različnimi varilnimi aparati. To so varilni aparati TIG, MIG in MMA, ki so torej prilagojeni točno določenemu varilnemu postopku. Za najstarejši in obenem najbolj razširjen varilni postopek velja MMA varjenje, za najbolj kakovostnega pa TIG. Ne pozabimo še na MIG varjenje, ki velja za zelo vsestranski varilni postopek.

MIG varilni aparat
Inverterski MIG varilni aparat: MIG-250 IGBT (ipotools.si)

1. MMA varjenje verjetno poznate vsi, saj je enostaven varilni postopek, ki je med domačimi mojstri najbolj priljubljen. Pri njem električni tok prehaja med kovino in oplaščeno elektrodo, ki se pri tem tali. Elektroda se na ta način združi s kovino, kjer tvori spoj.

2. MIG varjenje poteka z varilnimi aparati na žico. Žico, navito na kolutu, podajalna naprava potiska skozi gorilnik. Varilec nastavi jakost električnega toka in hitrost, s katero želi, da žica izstopa skozi MIG gorilnik. Pri tovrstnem varjenju se uporablja zaščitni plin argon. MIG varilni aparati so nekoliko dražji, je pa zato spoj čistejši in lepšega izgleda kot pri MMA varjenju. Sam postopek varjenja je časovno hitrejši.

3. TIG varjenje se opravlja s TIG varilnimi aparati. Postopek se od ostalih dveh razlikuje po gorilniku in uporabi volframove elektrode, ki jo vstavimo v gorilnik. Podobno kot pri MIG varjenju tudi tu poteka delo v zaščiteni atmosferi plina. Za TIG varjenje se odločajo varilci z več izkušnjami, rezultat postopka pa je močan in estetsko dovršen spoj.

TIG varjenje kot najbolj dovršen varilni postopek

Pri TIG varjenju se uporablja netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja, za zaščito pred oksidacijo pa inertni plini. Najpogosteje uporabljeni plin pri tem postopku je argon. Ta postopek se največkrat uporablja za delo s tankim nerjavnim jeklom, aluminijevimi, bakrovimi in magnezijevimi zlitinami. Gre za zahteven varilni postopek, za katerega je potrebno imeti precej strokovnega znanja, izkušenj in spretnosti.

TIG varilni aparat
Inverterski TIG varilni aparat: TIG160 IGBT (ipotools.si)

Osnove TIG varjenja določajo nekateri koraki, s katerimi bo končni izdelek kakovostnejši. Pred začetkom varjenja se je seveda potrebno primerno zaščititi. Prav tako je potrebno očistiti varilni material in ga primerno fiksirati, da se med varjenjem ne premika.

Za varilca je pomembno, da se namesti v udoben položaj; običajno je to sedeč, z rokami naslonjenimi na varilno mizo. Sam postopek varjenja potem poteka tako, da v eni roki držite gorilnik z volframovo elektrodo, v drugi pa dodajno žico. Varilec se z obema rokama enakomerno pomika v vzdolžni smeri zvara, pri tem pa v talino dodaja varilno žico. Če postopek poteka natančno, je končni rezultat TIG varjenja visoko kakovosten zvar.

Se z varjenjem ukvarjate že zelo dolgo in ste prepričani v svoje sposobnosti? Državno prvenstvo varilcev je priložnost za vsakogar, da preveri svoje znanje in pridobi še dodatne izkušnje. Če radi tekmujete, se prijavite in osvojite laskavi naslov državnega prvaka v varjenju!