Kaj morate vedeti o bobnarskih palicah?

Bobnarske palice

Verjetno se tudi vi strinjate s tem, da bi sodobna komercialna glasba brez bobnov zvenela pusto in nadvse dolgočasno. Če omenimo še rock in jazz glasbo, pa prav vsi vemo, da brez bobnov nikakor ne bi šlo.

V kolikor vas veseli bobnanje in že dlje časa premišljujete o tem, da bi se morda spoprijeli s tem priljubljenim inštrumentom, vas vabimo, da preberete današnji prispevek. V njem vam bomo predstavili osnovni bobnarski komplet. Osrednjo vlogo pa bomo podelili bobnarskim palicam. Napisali vam bomo prav vse, kar morate vedeti o njih in njihovi uporabi.

Osnovni bobnarski komplet

Osnovni bobnarski komplet sestavljajo mali boben, nekaj prehodnih bobnov, veliki boben in činele. Poleg tega vsak pravi bobnar potrebuje še bobnarske palice in rezervne palice, ključ za uglasitev bobnov, lepilni trak za različna hitra popravila, rezervne opne, raznovrstno orodje, čepke za ušesa, plastenko vode, obliže in druge zdravstvene pripomočke.

Prav tako potrebuje rezervni pedal za bobne, rezervno hit-hat činelo, svetilko, pametni telefon in polnilec zanj, preprogo za pod bobne z gumijasto podlogo, torbe in kovčke za bobne, voziček za transport in rezervne snare bobne.

Bobnarske palice in vrste lesa

Brez palic nikakor ne morete igrati na bobne. Poskrbeti pa morate, da imate na razpolago dovolj različnih bobnarskih palic, ki jih boste uporabljali pri igranju. Izbirate lahko med številnimi vrstami, kot so rockovske palice, jazz palice, različne metlice in druge vrste palic.

Če se zanimate za nakup bobnarskih palic, vam svetujemo, da preverite ponudbo glasbene trgovine Symphony.si, kjer so vam na voljo bobnarske palice priznanega ameriškega proizvajalca Vic Firth.

Palice za bobne Vic Firth
Palice za bobne Vic Firth SX MDS/7A/N

Pri tako veliki izbiri različnih tipov bobnarskih palic morate biti pozorni, da izberete tiste, ki so najprimernejše za vaš stil igranja. Najprej se ustavite pri izbiri lesa, ki predstavlja osnovo vsem bobnarskim palicam. Za izdelovanje palic za bobne se najpogosteje uporabljajo tri vrste lesa. To so javor, ameriški beli oreh in hrast.

  • Javor spada med lažje vrste lesa. Zanj je značilna fleksibilnost, kar mu daje sposobnost, da odlično absorbira energije iz okolja. Vibracije udarcev posledično veliko manj prehajajo v roko bobnarja.
  • Za izdelavo bobnarskih palic se najpogosteje uporablja ameriški beli oreh. Zanj je značilna srednja absorbcija in prožnost.
  • Hrast predstavlja najtršo vrsto lesa v tej skupini. Palice, narejene iz hrasta, se zato veliko težje lomijo. Kljub temu je zanje značilno, da vibracije veliko bolj prehajajo v roke glasbenika.

Priporočamo vam, da ne izbirate med palicami, na katerih vrsta lesa ni navedena. To najverjetneje pomeni, da so narejene iz mešanih vrst lesa, posledično pa so lahko slabše kakovosti.

Konice bobnarskih palic

Ko si boste izbrali vrsto lesa za svoje bobnarske palice, bo čas, da si izberete še pravo konico zanje. Izbirate lahko med dvema različnima konicama, in sicer med plastično in leseno.

  • Za lesene velja, da si jih uporabniki izberejo najpogosteje. Njihova edina slabost je ta, da se po daljši uporabi začnejo krušiti ter lomiti.
  • Za plastične konice pa je značilno, da imajo odličen odboj in poudarijo ton činel. Najpogosteje se uporabljajo pri igranju na električne bobne, kjer bi se lesene zagotovo razcepile. Slabost plastičnih konic je, da včasih odpadejo.

Velikost bobnarskih palic

Ko si boste izbrali vrsto lesa in vrsto konice, bo čas, da si izberete še primerno velikost palic za bobne. Na prodajnih policah boste zagledali tri različne oznake, od katerih bodo odvisne velikosti palic.

  • Prva oznaka je 7a. Takšne bobnarske palice so ožje in lažje. Primerne so za nežnejše in bolj mehke zvoke. Odlične so za igranje jazz glasbe in primernejše za mlajše ter manjše bobnarje.
  • Oznaka 5a velja za najpogostejšo dimenzijo bobnarskih palic. Te palice omogočajo tako glasno kot tudi nežno igranje. Odlične so za igranje rock glasbe.
Lesene bobnarske palice
Palice za bobne Vic Firth SX HDS/5A hi
  • Oznaka 2b/5b se uporablja za debelejše palice, s katerimi boste lahko proizvajali glasnejši ton. Primerne so za igranje glasnejših glasbenih stilov, kot so stoner rock, heavy metal in podobno.

Nestandardne bobnarske palice

Na prodajnih policah boste verjetno opazili tudi bobnarske palice, ki so že na prvi pogled drugačne od standardnih. Ponašajo se s posebnim dizajnom ter materiali. Nekatere med njimi vam bodo omogočale veliko boljši oprijem in daljšo vzdržljivost.

Vse bolj priljubljene postajajo bobnarske palice, ki so narejene iz posebne gume. Te veljajo tudi po mnenju proizvajalcev za povsem neuničljive. Kljub temu je zanje značilno, da se lahko pri uporabi činel porežejo. Priljubljene so tudi barvne palice, pri katerih pa boste morali paziti, da ne bodo puščale neprimernih sledi na činelah.

Posebno opozorilo

Če boste kaj kmalu po uporabi vrhunsko izbranih bobnarskih palic opazili, da se vam ob igranju pogosto lomijo, morate najprej preveriti svojo tehniko igranja. To naredite, še preden se boste odločili za nakup trših ali debelejših palic. Če boste z njimi pravilno ravnali, bo njihova življenjska doba vsekakor tudi primerno daljša.

Vir: https://www.omar.si/kako-izbrati-bobnarske-palice